| Yazar |
Mesaj |
|
desperado
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 11 Mar 2009, 22:39 |
|
|
benim punctum'um da şu : "yüze sığmayan gözü vizöre sığdırma zamanındayız artık..." 
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
singmus
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 11 Mar 2009, 22:57 |
|
| nikonian |
 |
|
Okan'ın yorumlarını özlemişim. 
_________________ Nikon D70 S, Kodak DC220, Nikon Nikkor AF 28-100mm f/3.5-5.6G, Nikon Nikkor AF 50mm f/1.8D, Nikon Nikkor AF 85mm f/1.8D, Sigma 10-20mm f/4-5.6 DC EX HSM, Sigma AF 70-300mm f/4-5.6 DG APO Macro, Cosina 28mm f/2.8 Macro, Panagor 135mm f/1.8, Nikon SB600
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
sm0ky
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 11 Mar 2009, 23:09 |
|
| canonian |
 |
|
|
Sitenin en şımarık üyesiyim, kaldırıyosunuz bi tarafımı haberiniz olsun:D
Teşekkürler abi, dostlar arasında hesapsız kitapsız, puan odaksız yazmayı ben de çok sevdim. Elimden geldiği sıklıkta tekrarlarım.
| Başa Dön |
|
 |
|
nightcap
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 13 Mar 2009, 01:42 |
|
| nikonian |
 |
|
|
Beyler küçük bir soru: Kompozisyonda odaklamın önemi hakkında, diyelim ki yerde bir sürü yapraklar var ve biz bu yaprakları çekeceğiz. Şimdi odaklayacağımız yer ve etkileri hakkında öğrenmek istediğim şey ise, en öndeki yaprağa odaklayıp, arkayı flu yapmak, ortada bir yaprağı odaklayıp, ön ve arkayı flu yapmak ve en arkadaki yapraklardan birini odaklayıp ön tarafı flu yapmak arasındaki farklar yarattığı etki ve kompozisyona katkısı nelerdir. Mesela aklımda kaldığı kadarı ile ortaya odaklamak, düzensizliği ve kaosu vurgulamak adına kuvvetli bir etki vermekte. Yanlış hatırlamıyorsam tabii...
_________________ Nikon D300, Tamron 17-50 f/2.8, Nikon 35-70 f/2.8D, Nikon 50 f/1.8, Nikon 80-200 f/2.8D ED, Nikon SB800
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
Cyrus The Virus
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 13 Mar 2009, 11:01 |
|
| canonian |
 |
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
Sailor
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 13 Mar 2009, 11:55 |
|
| canonian |
 |
Kayıt: 06 Mar 2009, 20:15 Mesajlar: 983 Konum: http://sokakfotografi.com
|
|
Abi güzel bir soru ama önce konunun ne olduğu önemli... Konuya göre kompozisyonu şekillendirilmesi konusunda ön plana çıkartılacak fikir doğrultusunda seçim yapılmalı bence...
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
Cihan ULUSOY
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 13 Mar 2009, 12:21 |
|
| nikonian |
 |
|
|
Aydın'a katılıyorum, kompozisyona göre değşiklik gösterebilir. Genel bir kural koymanın doğru olmadığı görüşündeyim. Her durumda okuma sırası odak noktasından başlayacak, sonra okuma alışkanlıklarımıza göre soldan sağa ve yukardan aşağıya doğru ilerlleyecektir. Bu sıralamaya ters düşen kompozisyonlarda olduğu gibi, izleyenin beklentilerini alt üst edecek düzenlemelere gidilmesi, fotoğrafı soradanlıktan uzaklaştıracak ve algıda farklılıklar yaratarak, anlatmak isteneni izleyenin öznel görüşleri doğrultusunda şekillendirecektir.
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
kokoro
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 13 Mar 2009, 14:46 |
|
|
|
benzer birkaç fotoğrafta, uzaktaki nesneye odaklandığında sanki benden kaçıyor, yakındakine odaklandığında sanki bana doğru geliyor hissine kapılmıştım.
kişisel görüşüm: uzaktakine odak: tümevarım, nasıl ölüceğime bakarım yakındakine odak: tümden gelim, nasıl doğduğuma bakarım. ortadakine odak: göreceli zaman, nasıl yaşadığıma bakarım.
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
arslanalp
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 13 Mar 2009, 15:41 |
|
| nikonian |
 |
|
|
alıntı: "CihanULUSOY"... sonra okuma alışkanlıklarımıza göre soldan sağa ...
Ben de odak noktasından başlayacak genelde soldan sağa yada yukarıdan aşağı okurum. Bu okuma alışkanlığını belirleyen, yazıyı da soldan sağa mı okumamızdır? Merak eder dururum,
_________________ Nikon (D300_D70s_F80_AF 50mm f/1.8DAF_60mm f/2.8 Mikro_AF-S DX 18-135mm f/3.5-5.6G ED)_Sigma 10-20mm f/4-5.6 DC EX HSM
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
nightcap
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 14 Mar 2009, 15:29 |
|
| nikonian |
 |
|
|
Evet haklısınız, konuya, konuyu ele alış biçimimize göre odak tercihi ve izleyici üzerindeki etkisi değişir. Bu yüzden bende konuyu bir örnekle açıklamaya çalıştım. Şimdi hatırlamadığım bir yerde bir yazı okumuştum ve bundan bahsediyordu, özellikle tekrarlanan, veya benzer objelerle dolu bir kadrajda odak noktasının kompozisyon ve izleyici üzerindeki etkisinden bahsediyordu. Kadraj benzer birçok öğe ile dolu iken bir öncekine yada bir sonrakine odaklanmanın mümkün olduğu durumlarda odak merkezinin seçiminin de çok önemli olduğu ve anlatımı kuvvetlendirdiği yada zayıflattığı yazıyordu.
_________________ Nikon D300, Tamron 17-50 f/2.8, Nikon 35-70 f/2.8D, Nikon 50 f/1.8, Nikon 80-200 f/2.8D ED, Nikon SB800
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
erdembye
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 18 Mar 2009, 08:56 |
|
| canonian |
 |
|
|
Niyetim son konunun ortasına dalmak değil ama, Okan'ın yorumuna ağzına sağlık demeden geçemedim kusura bakmayın. Orası burası değil, neresine dokunsan 'punctum'... Okan özlemişiz yazılarını, naçizane tavsiyem, bundan sonra fotoğraf okumada en son yorumu sen yap, kimseye söyleyecek bir şey bırakmamışsın :))
_________________ Nikon D90 Canon EOS 30 Nikkor AF 50mm f/1.8D, Nikkor AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR, Canon EF 28-105mm f/4-5.6 USM
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
CHIRIS
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 19 Mar 2009, 20:21 |
|
| SonyAlfa |
 |
|

|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
Cihan ULUSOY
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 25 Nis 2009, 01:57 |
|
| nikonian |
 |
|
mysteries of the attic Sven Fennema We've found this scenery in the attic of an abandoned psychiatric hospital. The attic tells many stories, good as well as bad ones. There was a very strong and touching atmosphere http://1x.com/v2/#/photos/latest-additions/24223/Eklenti:
24223-fullsize.jpg [ 168.17 KiB | 20 kere görüntülendi ]
Okuyalım mı bunu?
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
ssgs
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 30 Haz 2009, 22:17 |
|
|
|
Işığın hüzmelerle tekerlekli sandalyeye vuruşu sandalyenin sahibi olan vücudun ve ruhun ışığın geldiği pencereye doğru özgürlüğe gidişini anlatıyor bana bu fotoğrafta. Hüzünden çok mutluluk ve umut vadediyor ışık ve canavarca bekliyor yeni sahibini tekerlekli sandalye koca ağzıyla. Habuki son kurbanı (sahibi) yenice kurtulmuştu sandalyenin ruhunda ve vücudunda sadece ona bağımlı olamanın açtığı yaralarından. Keskin bir kontrastla ayrılmış olan karanlık iise geçmişin kaybolmuş hikayeleridir belki umut belki acı vardır sandalyenin arkasındadır ve kaybolmuştur bu loş sadece bir pencerenin aydınlattığı boş odada. Yalnızlıktır her hayatın son demlerinde yada çıldırışın avucunun ortasındaki yalnızlık.
Acizane denemeler cahil cesaretiyle ortaya attığım
Saygıyla
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
miura
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 09 Ağu 2009, 13:08 |
|
| nikonian |
 |
|
Bu forum çok yavan kalmış burdan devam edelim isterim .. Ben bir fotografımı ilk defa tartışmaya açıp sizlere sunayım devam edelim delicesine.. Bu fotografı birkaç farklı siteye yükledim anlaşılacağı üzere tebriklerden başka bir terane okunmadı gerçi eleştirseler de umrumda olmazdı hani sevdiğim insanların okumasını üzerinde bir kaç kelam etmesini isterim.. Eklenti:
Untitled-1.jpg [ 152.07 KiB | 12 kere görüntülendi ]
_________________ D700 - Nikon 24-85 2.8-4 IF ED - Nikon 50mm AF 1.8S - Nikon AIS 85mm 1.8
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
frankestaynin_kayincosu
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 09 Ağu 2009, 15:18 |
|
|
|
Sevdigin insanlardanmiyim bilmiyorum ama ben de bir fotograf yuklemek uzereyken once birseyler yazayim dedim. Onerdigim degisikleri cabuk deneyip ekliyorum izninle.
Ozellikle gokyuzunde biraz daha kontrast iyi gidermis bence, bulutlarin tonunu arttirmak icin. Kalan kismi ise biraz fazla kontrasta maruz kalmis gibi, siyahlara bakinca, balikcinin pantolonu, yuzu, sag tarafta ki kiyinin ust taraflari, sol taraftaki adamin onundeki calilik, vs. renk olarak 0,0,0 gosteriyor, detay siyahlarda kaybolmus yani. Belki isik acisindan mumkun degildi ama o siyahlar 0 yerine 15-20 olup biraz daha detay gosterseymis iyi olurmus.
Sag taraftaki kiyinin en saginin biraz ustunde gokyuzu grenli olmus, level-curves ayari sirasinda olmus gibi, oraya biraz abartili bir sekilde blur yaptim ama biraz daha kararlisi o grenli kismi yok edebilir. Yine denizin sol alt tarafinda ki gri tonlarda gren/ufak lekeler var, o da fazla keskinlikden olmus galiba.
En solda ki adam'i yok ettim. Bence iki tane yeter hemde galiba kenara cok yakin oldugu icin biraz sIkIsIk kalmis, dikkat dagitiyordu bana gore.
Keskinlik yine kenarlarda biraz fazla olmus gibi. Balikci iyi ama sag taraftaki kiyi, bayrak ve diregi, baraka etrafinda vs. ki cizgiler fazla keskinlik verilmis olmasindan galiba. Ben keskinlik verirken genelde yuzeylere ve kenarlara ayri ayri keskinlik veriyorum sahsen.
Dikkatimi ceken baska birsey de fotografin en solundaki cizgi. Uzaktan bakinca da belli oluyor ama yakinlastirip bakinca daha belli olan 1 piksel kalinliginda bir cizgi var, karenin en solunda en asagidan yukariya kadar. Nasil oldu bilmiyorum.
Kadraj olarak guzel ama soldan biraz daha kesilebilirdi, en sol orta yukseklikteki cizgi/kurek gibi seyi cikarmak icin, biraz dikkat dagitici geldi bana. Baska bir oneri de sol taraftan bayraga kadar olan kismi kesip atmak olabilir, sadece balikciya dikkat cekip diger detaylari yok etmek icin ama o da biraz fazla bos/sade olabilir. Bu hali guzel olsa da sanki iki ayri hikaye bir kareye sIkIsmis, sol tarafta bayrak altinda birsey tasiyan adam ve sag tarafda ag atan balikci. Ikisinden iki ayri fotograf cikarmis sanki. Boyle de iyi bir kadraj, sadece bir dusunce.
Balikcinin ve attigi agin kadrajda yeri guzel. Ag biraz daha yukardayken, arkasinda ki kara parcasi ile kesismeden cekilse iyi olurmus ama zamanlamasi kolay olmamistir. Biraz daha sol taraftan cekilseymis ag ile bayragin ustunde durdugu kara parcasinin arasinda ki mesafe artarmis, o da aga daha fazla dikkat yoneltirdi.
Suyun ustunde ki yansimalar hos. Suyun sanki yaga benzer kaygan bir dokusu var, hosuma gitti.
Balikcinin sol elini kullanmasi suratini kapamis, yapacak birsey yok tabii ama balikci ile seyirci arasinda bariyer gorevi gormus sanki. Vucudu bize donuk sag eli havadayken yakalansaymis seyirci olarak balikci ile daha cok baglanti kurmamiz mumkun olurmus. Yapacak birsey yok bu konuda ama iste yaziyorum.
Balikci ile bizim aramizda kaya parcasi olmamasi ve de yine balikcinin karaya bagli olmayan bir kaya ustunde duruyor olmasi onun yalnizligini guclendiren bir his uyandiriyor. Bizim onu seyrettigimizden haberi olmayan, haberi olsa bile aldirmayacak olan sessiz ve tek basina isini goren bir balikci. Sessizlik dingin sulara dusmek uzere olan agin sesi ile biraz olsa da kesilecek ama onun sessizligi ve yalnizligi devam edecek. O sesleri hafiften de duyuyorum zaten, ayaklarima oksar gibi yavas yavas vuran ufak dalgalarin ve agin dusme sesini.
Kadraji sol taraftan bayraga kadar kesip atma konusuna donersem, balikciyi ve uyandirdigi hisleri dusunurken, sol tarafta ki detaylar dikkatimi dagitiyor sanki, oraya da kayiyor gozum, sularin serinligini ayaklarimdan calarak. Ama bir yandan da diyorum ki, o bayragin yaninda yuruyen adam, uzaktan beni balikciyi seyrederken yakalamis gibi. Gorunmezlik battaniyesi altinda utancindan kizarmis Harry Potter gibi gozetlerken yakalanmis olma heyecani da vermiyor degil. Kayiklarda zaten balikcinin amacini destekler bir rolde. Belki bayragin yaninda ki adamida clonelayip cikarmak lazim ama emin degilim. Belki de onun da yalniz olmasi balikcinin yalnizligini destekler yonde. Iki ayri hikaye yalnizlik noktasinda kesisip butunluk yaratmis gibi. Bilemedim.
Neyse, hikayesi olan guzel bir kare, ben de begendim. Eline saglik.
Nacizane.
| Eklentiler: |

play.jpg [ 125.28 KiB | 4 kere görüntülendi ]
|
_________________ Nikon D79.5 http://www.youtube.com/watch?v=8tvNA5MtV7c http://www.youtube.com/watch?v=ekjW93Uk4ms http://www.youtube.com/watch?v=Y00owXSmaOo http://www.youtube.com/watch?v=dh3bleXWaCk
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
frankestaynin_kayincosu
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 09 Ağu 2009, 15:24 |
|
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
Cihan ULUSOY
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 09 Ağu 2009, 17:27 |
|
| nikonian |
 |
|
frankestaynin_kayincosu yazdı: Beyler bir fikir alabilir miyim? Emin olamadim bu iyi mi kotu mu. Beynimin sol tarafi iyi diyor, sag tarafi basit ve siradan diyor. Gece 12'de bardan ciktiktan sonra cakirkeyif halde cekilmis olmasi, ayi daha az pozlayip detayini almamak icin bir bahane sayilr mi bilmem ama yine de aklima gelse iyi olurdu. Tesekkurler. Hattı zatında, bu başlığı fotoğraf okumaları yapalım diye açmıştık ama arada bunlara da yanıt vermeyecek değiliz. Bahane kabul edildi. Lakin konu durağan olduğu için, ayın benzer bir konumda olduğu zaman ayık kafayla tekrar etmemenin herhangi bir kabul edilebilir bahanesi olabileceğini düşünmüyorum. Kenar boşlukları konuyu yutmuş gibi mi ne? Oysa bütün kasavetine rağmen içine çeken bir görüntüsü var yapının. Hiç boşluksuz demiyorum ama, o saatte ve gökyüzünde dolunay varken hem tırsılan, hem de merak edilen bir yapıya, bir çocuğun yenemediği merakı ile üstesinden gelemediği korkularıyla yaklaştığı gibi yaklaşıp almalı bu görüntüyü fotoğrafa.
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
Cihan ULUSOY
|
Mesaj Başlığı: Re: Okuma Odası Gönderilme zamanı: 09 Ağu 2009, 17:57 |
|
| nikonian |
 |
|
miura yazdı: Bu forum çok yavan kalmış burdan devam edelim isterim .. Ben bir fotografımı ilk defa tartışmaya açıp sizlere sunayım devam edelim delicesine.. Bu fotografı birkaç farklı siteye yükledim anlaşılacağı üzere tebriklerden başka bir terane okunmadı gerçi eleştirseler de umrumda olmazdı hani sevdiğim insanların okumasını üzerinde bir kaç kelam etmesini isterim.. Eklenti: Untitled-1.jpg "Gemlikte doğdum büyüdüm kalafatın orda şarapcılar vardı manastır aile gazionusunun altında balıkcı yüksel vardı ağ çekerdik geceleri şaraba dalardık ama her gece aklımda yine sen vardın .." yazmışsın az önce facebook profiline. Altına da Muazzez Ersoy' un bir şarkısını eklemişsin. Ondan 4 saat önce bu fotoğrafı yüklemişsin siteye. Muhtemelen bir gün önce, yarım saatliğine kaçabildiğin o sahilde geldi aklına o düşünceler. Fotoğrafın çekildiği zamanlar da o aralıkta olmalı. Geçerken göze takılan ve hoşa gittiği için deklanşör sallanmış bir fotoğraf değil bu. Yaşanılmışlıklara göndermeler içeren, anıların parçalarını orasında burasında barındıran bir görüntü. Öyle olmasaydı, salt adamın gölgesini kesmeme adına, alışılageldik bir kompozisyonda kesilecek sağdaki kaya ve soldaki sazlıklar fotoğrafa girmezdi, bilmem yanılıyor muyum? Bulutlar ya da balıkçı kaçar mıydı bilemiyorum ama yarım saat sonra çeksen, ufuk turuncuya dönmüş olsa, fotoğrafı renkli bıraksan, gökyüzünün maviliğinden ufkun turunculuğuna doğru istemsizce kayarken gözlerimiz, bulutlar yataklık etse bize, balıkçının güneşten yanmış marsık kolundan ekmeğinin peşindeki proleterlerin yaşam biçimleri hakkında fikir edinsek, bunları harmanlamak için büfeden şarap alıp lümpence o kayalıkların üstünde içseydik nasıl olurdu acep?
|
|
| Başa Dön |
|
 |