| Yazar |
Mesaj |
|
nikonianking
|
Mesaj Başlığı: Sitenin Fotoğraf Galerisi için Beyin Fırtınası Gönderilme zamanı: 18 Mar 2009, 21:22 |
|
| Site Admin |
 |
|
|
Herkese Merhaba;
Fight Club fotoğraf galerisi, paylaşılan fotoğraflar ve sergileri ile de farklı olsun istiyoruz. Bu farklılığı yaratmak için aklımızda çeşitli düşünceler var ve onlar üzerinde çalışıyoruz. Ancak akıl akıldan üstündür düşüncesiyle sizlerden de fotoğraf galerisi için öneriler bekliyoruz. Bu öneriler içinde;
(a) fotoğraf galerisinin yapısı (b) fotoğraf seçim kriterleri (c) fotoğraf kategorileri (d) diğer öneriler
gibi gruplamalar yapmak mümkün. Elbette bunlarla sınırlı değiliz. Amacımız son derece net:
Türkiyede daha önce yapılmamış tarzda bir fotoğraf paylaşım galerisi hazırlayarak dünyadaki bazı sitelerin elde ettiği nitelikli fotoğraf birikimini sağlamak.
Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkür ederiz...
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
planck
|
Mesaj Başlığı: Re: Sitenin Fotoğraf Galerisi için Beyin Fırtınası Gönderilme zamanı: 19 Mar 2009, 00:59 |
|
| nikonian |
 |
|
|
Seçim kriterleri açısından, göz önünde bulundurmuşuzdur herhalde, 1x en mantıklısını yapıyor sanırım. Ortalamanın üstünde olan fotoğrafları screeninge sokuyor gerisini diğer fotoğrafçılara bırakıyor.
Yalnız yaptıkları en önemli şey, screening sayfasının random gelmesi ve bir fotoğrafın que numarası bilinse bile kullanıcının screening sayfasında değilse görünmemesi. Böylece msn'de insanlara link dağıtıp abi onaylar mısın gibi kepazelikler ortadan kalkıyor.
Ayrıca kesinlikle puanlama sistemi olmamalı. Fk'da 15 puan olup 5 favori almayan fotoğraflar dolu.
Neyse sanırım ilk ve en önemli adım, screeninge çıkacak fotoğrafları belirleyecek nitelikli insan bulmak olacak. Bu insanların fotoğraf çekmeleri gerekmiyor tabi. Ama yine de ben bu kısmı zor görüyorum çünkü fotoğrafları teknik açıdan sağlam bir şekilde değerlendirecek insan bol olsa da, tekniği iyi olmayan fotoğrafların anlattıklarını hakkını vererek değerlendirebilecek kaç kişi bulunur bilemiyorum. Bu benim beceremediğim birşey olduğu için takıntı yaptım belki de bilemiyorum :)) Bana birşey anlatmadığı halde çok iyi fotoğrafçı dediğim insanlar tarafından beğenilen fotoğraflar gördüm ve benim gibi tekniğe saplanıp kalmış insanlar tarafından böyle fotoğrafların onay alamaması çok acı olur :)
1x'in en güzel yanlarından birisi de screeningi geçsin geçmesin, fotoğrafların feedbacklerini alabilmek. Bu sistem de yine çok yararlı olacaktır.
_________________ nikon d300 + nikkor 24mm 2.8D, nikkor 50mm f/1.4, nikkor 105mm f/2 DC + sb 800
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
sm0ky
|
Mesaj Başlığı: Re: Sitenin Fotoğraf Galerisi için Beyin Fırtınası Gönderilme zamanı: 19 Mar 2009, 12:35 |
|
| canonian |
 |
|
|
Serbest çağrışımla gikirlerimi yazayım.
. Konuşmak gereksiz, puan bvs olmamalı ama favori sekmesi olmalı. . Yoruma yönlendirmek adına eleştiri puanlama vs. filan da olmamalı. . Favori seçeneği olmalı. . Editöryal seçim mantıklı ama nasıl bir editör kadrosu kurulur. Üye profilimiz nasıl bir fotoğraf algısını destekler üzerine düşünülmesi gereken konular. . Editör sistemi, günlük ve/veya dönemsel kuratörlükle desteklenmeli. Misal cihan ulusoy, son iki haftada yüklenen fotolardan kendi seçkisini sunabilir, ertesi gün bu iş singmus'a devredilir. . Kategorilerde dijital düzenleme gibi nuh-i nebiden kalma kategoriler çıkarılabilir yerine sokak gibi Sığ alan Derinliği gibi yenilikler eklenebilir.
Daha ayrıntıya girilir fakat öncelikle sizin temel ilkeleri belirleyip açıklamanız gerekli bence. Bu haliyle ne deve ne kuş tanımı yapmak durumundayız.
Misal, bir ana sayfa olacak mı? editörlük olacaksa nasıl ve hangi bağlamda seçki oluşturacaklar? Öncelikli yaklaşımınız yorum ve eleştiri odaklı ilerlemek mi yoksa yurtdışındaki örnekler gibi nitelikli bir fotoğraf seçkisi mi hedefleniyor? sorular uzar gider:)
| Başa Dön |
|
 |
|
bokehman
|
Mesaj Başlığı: Re: Sitenin Fotoğraf Galerisi için Beyin Fırtınası Gönderilme zamanı: 19 Mar 2009, 21:09 |
|
|
|
Hemen aklıma gelenleri yazayım:
a-ilk 12 saat fotoğrafı çekenin ismi cismi gözükmesin. b-Anasayfa mantığını kabul etmiyorum ancak, vitrine çıkması gereken fotoğraflar olmalı mutlaka ki fazla izleyiciye ulaşsın. Bunları gunluk, hftalık olarak, rotasyon halinde çalışacak belli seçiciler seçer. c-Sitede yayınlanacak (yayınlanmaya değer) fotoğrafların seçimini yine site üyeleri yapsın. Mesela, 5 üye onay verirse, sergilenmeye çıkar (kimliksiz olarak)
daha devam ederim...
_________________ Canon 5D Mark II / Canon EF 35mm f1.4 L USM
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
variax
|
Mesaj Başlığı: Re: Sitenin Fotoğraf Galerisi için Beyin Fırtınası Gönderilme zamanı: 21 Mar 2009, 15:50 |
|
| canonian |
 |
|
Galerideki fotoğraflar için oluşturulacak database'in önemli olduğunu düşünüyorum. Şuana kadar görmüş ve gezmiş olduğum sınırlı sayıdaki sitelerden FK fotoiz netfotograf photo.net vs. en önemli eksiğin geçmiş dönemde kullanılacıların yüklemiş oldukları fotoğrafları keyword kullanarak aratarak ulaşmak olduğunu düşünüyorum. Örneğin ben database'de bulunan fotoğraflar arasından "kırmızı araba sonbahar" anahtar kelimelerini girerek daha önce yüklenmiş olan fotoğraflara ulaşabilmeliyim. Bu da tabi ki; fotoğrafları arşivlerken iyi bir database oluşturma yani footoğrafların kullanıcının vereceği ama sistemde sabit olacak keywordlerden seçmesi ile olabileceği kanısındayım. Böyle profesyonel bir keyword sistemi internette mevcut. adresi: http://www.controlledvocabulary.com/ Ancak ücretli tabiki  ) Boyle bir keywording sistem ile databsede bulunan eski resimlerin de kullanıcılar tarafından görüntülenme sanşı artacaktır. Ve kişi istediği zaman belkide belli keywordler girerek belli fotoğrafları bir slideshow şeklinde izleyebiilecektir.
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
federson
|
Mesaj Başlığı: Re: Sitenin Fotoğraf Galerisi için Beyin Fırtınası Gönderilme zamanı: 25 Mar 2009, 21:16 |
|
|
|
eger fotoğrafa eleştiri bölümüde olacaksa takıldıgımız fotoğraf sitelerinden farklı olmalı, eleştiri kısmı alt alta üç beş kısımdan oluşabilir beyni biraz zorlamalı eksik yazılan kabul edilmemeli, kuru tebrik mesajları için önlemler alınmalı.
_____________________________ Fotoğraftan ne anladınız:
_____________________________ Eksikleri nelerdir:
_____________________________ Estetikmi:
|
| Başa Dön |
|
 |
|
Cihan ULUSOY
|
Mesaj Başlığı: Re: Sitenin Fotoğraf Galerisi için Beyin Fırtınası Gönderilme zamanı: 26 Mar 2009, 01:58 |
|
| nikonian |
 |
|
Galeride foto eğitim kategorisi açılarak, set-up shot çekimleri eklenebilir. Ya da "bu fotoğrafı nasıl çektiniz" diyenler için, fotoğrafın üstüne gelince patlayan balonlarla açıklamalar eklenebilir. Burada olduğu gibi (fotoğrafa tıklayınız): 
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
planck
|
Mesaj Başlığı: Re: Sitenin Fotoğraf Galerisi için Beyin Fırtınası Gönderilme zamanı: 26 Mar 2009, 10:52 |
|
| nikonian |
 |
|
Vaay özellikle stüdyo çekimleri için harika olur 
_________________ nikon d300 + nikkor 24mm 2.8D, nikkor 50mm f/1.4, nikkor 105mm f/2 DC + sb 800
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
Cihan ULUSOY
|
Mesaj Başlığı: Re: Sitenin Fotoğraf Galerisi için Beyin Fırtınası Gönderilme zamanı: 09 Nis 2009, 21:31 |
|
| nikonian |
 |
|
|
Sevgili beta tester forumpatlar, galeri ile ilgili görüşlerinizi maddeler halinde buraya tek bir iletiye yazmanızı rica ederiz (her seferinde iletiyi yeniden düzenleyerek). Değişiklikler yapıldıkça, iletilerinizi editleyerek bu tamam, bu tamam vs şeklinde Alp not düşebilir buraya. Birden fazla iletiye yazarsak kaybolabilir.
Galeri Beta sürümü üstüne notlar:
1. Portre kategorisi yok, portreyi açınca 2 tane daha ilave etmek lazım sayfa mizanpajı bağlamında, 2. Fotoğraf yükleme limitlerini yükleme ekranında anımsatmak lazım (en, boy ve dosya boyutu), 3. Yüksekliği 800 piksel yapıp yollayınca orjinal fotoğraf preview' den küçük çıkıyor, 4. Preview görüntü kalitesini çok düşürüyor, 5. Yüklenmiş olan fotoğrafları editleme (silme dahil) şansı yok, 6. Fotoğraf altı description uzunsa, galeri görünümünde sayfa mizanpajı allaha emanet, 7. joom.exifdata.html.php, satır 63 te sıkıntı var, 8. Exif'teki 2/1000 seconds gibi enstantanelere şahsi gıcığım var, 9. Sayfa başlıkları yok 10. CSS ve XHTML error veriyor
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
planck
|
Mesaj Başlığı: Re: Sitenin Fotoğraf Galerisi için Beyin Fırtınası Gönderilme zamanı: 09 Nis 2009, 21:38 |
|
| nikonian |
 |
|
|
1. Forumlarda kullanılmak üzere verilen link image kodunun başında "http://www.canonnikonfightclub.com" eksik.
|
|
| Başa Dön |
|
 |
|
Sailor
|
Mesaj Başlığı: Re: Sitenin Fotoğraf Galerisi için Beyin Fırtınası Gönderilme zamanı: 10 Nis 2009, 12:50 |
|
| canonian |
 |
Kayıt: 06 Mar 2009, 20:15 Mesajlar: 987 Konum: http://sokakfotografi.com
|
|
İtalik olanlar yeni eklediklerim +1
1. Portre kategorisi yok, portreyi açınca 2 tane daha ilave etmek lazım sayfa mizanpajı bağlamında, 2. Fotoğraf yükleme limitlerini yükleme ekranında anımsatmak lazım (en, boy ve dosya boyutu), 3. Yüksekliği 800 piksel yapıp yollayınca orjinal fotoğraf preview' den küçük çıkıyor, 4. Preview görüntü kalitesini çok düşürüyor, 5. Yüklenmiş olan fotoğrafları editleme (silme dahil) şansı yok, 6. Fotoğraf altı description uzunsa, galeri görünümünde sayfa mizanpajı allaha emanet, 7. joom.exifdata.html.php, satır 63 te sıkıntı var, 8. Exif'teki 2/1000 seconds gibi enstantanelere şahsi gıcığım var, 9. Sayfa başlıkları yok 10. CSS ve XHTML error veriyor 11. Fotoğraf üzerine konuşulacaksa yorumların email ile bildirimi seçenği yok... İlk etapta az fotoğraf olduğunda takip kolay olaiblir belki ama ileride sıkıntı yaratabilir... 12. Bir kullancının yüklediği fotoğrafları tek bir sayfada görme şansımız yok... 13. Kişilere ait portfolyo seçeneği olma ihtimali var mı? 14. Forumlarda kullanılmak üzere verilen link image kodunun başında "http://www.canonnikonfightclub.com" eksik.
|
|
| Başa Dön |
|
 |