|
Fight Club içinde arayıp bulmak zor olduğundan, Mert'in değerlendirme yazısını buraya kopyalıyorum:
Olm yarıldım okurken bunu MTF leri falan aynı anamadım neden böyle yaptı. Güvendiim dağlara karlar yağdı, ama olsun, kayak sezonu açılır
Hayyamdan ben çok mal aldım, türlü sıkıntılar da yaşadım. Mal almadığım birkaç dükkan vardır onlar da sürekli fahiş fiyat çekenlerdir.
Alt kat: Ucuz aksesuar için idealdir. bozulma riskleri de sıfır olacağından aksesuar arıyorsanız alt kata kesin uğrayın derim, kordon kapak zart zurt. Alt katın dükkanları yrtdışından "lot" diye geçen çoklu ürünler alırlar, mesela 500 tane nikon parça alırlar ve türlü türlü ürünler çıkar. Tüm hayyamda bulunmayan şeyleri bulabilirsiniz.. Aksesuar harici ürünler pahalıdır nispeten..
Giriş Kat: Klas foto marketin ürünleri çok güvenilirdir ve sıkıntı durumunda ufak tamirat gibi işleri komik paralara yaparlar. Dükkanda 2. el bulunmaz sıfır çalışır ve malın arkasında durur. Babataşın ürünleri pahalıdır genellikle, fakat bazen ucuz aksesuar ve hırpalanmış aksesuarlar bulabilirsiniz. Güzel olan yanı ne kadar kozmetik kötü olsa da mekanik veya işlevsel sıkıntıları yoktur. Babataşın güzel yanlarından biri muharrem usta gibi bir kişinin yanlarında çalışmasıdır. Arızalanırsa aldığınız bir ürün, tamiri iyi bir elden yapılacaktır. Birde zor bulunan optikler veya body leri orada bulabilirsiniz ama vitrine konmazlar genellikle, arkada kasada saklanırlar..
1. Kat: Macro murat sevdiğim insan ilişkileri kuvvetli birisidir. Kendisinden 85mm i almıştım 2. el sıfır gibiydi. Murattan geçen haftasonu aldığmız D3ü de sorgu sualsiz ertesi gün geri almıştı. Sattığı ürünlerde 6 ayı dükkan ve tamir garantisi vardır ve şaşmaz şekilde üzerine düşer satığı malların. Esnaflığı tam kararındadır. Bilmeyenden iyi kazanır bilenden normal alır, pazarlığı iyidir herkeze hakettiği kadar esnaflık yapar yani. Hayyamın çoğu dükkanında 10000 dolar alışveriş yapana da yeni girene de aynı muameleyi gösteren esnaf çoktur. Ayrıca dükkanın önündeki masalarda oturmak keyiflidir.. Yukarı çıkan merdivenin yanındaki flaşçıda ucuz çin malı paraflaşlar olur, onun dışında güzel sistemler de satılır da 1 defa işim oldu, flaş çaktırıcı alacaktım wireless, güzel yardımcı oldu memnun kaldım. Onun bir yanı ışık fotoğraftı sanıyorum (odak fotonun tam altı) orda nadiren komik fiyatlara ürünler olmasına rağmen genel hatlarında çok pahalı satıyorlar ikinci elleri. Tamam pahalı satabilir, ama alırken de iyice öldürüyorlar. Tertemiz AF-D 50mm f1.4 için 100 usd teklif etmişlerdi, 24mm f2.8 için 70 usd gibi.. Aynı katta yer alan bir orta format ve leica satan birisi vardır ki dükkandan içer girmek nasip olmadı. Kısmet diyelim
2. kat:
-Odak foto fena esnaftır. Kayserilidir ve cash on the table çalışır. kendisinden çok mal almama rağmen beni üzdüğü bazı noktalar olmuştur ama her gittii mde uğrarım gene yanına. Ürünleri güzeldir ama çoğu tamirlidir. 2. el ürünler sıfır diye satılabilir, kesinlikle kutu seri numara uyuşması, bayonet-toz kontrolü, vida kontrolleri iyi yapılmalıdır. Dediğim gibi tamirli ürüne dikkat edilmelidir. 6 ay dükkan garantisi verirdi eskiden şmdi bilmiyorum. Ürününüz bozulursa tamir ettirdiği kişi kimse bilmiyorum çok kötü tamir ediyor kabak gibi belli oluyor tamir edildiği. Bu da başka bir dezavantaj.. -Bozdağ iyidir candır kandır Resul abimiz. İlginç müşterileri vardır değişik optikler ve bodyler gelir gider. Geçen hafta D3x vardı vitrinde, 2 ay önce ktusunda F4s tertemiz hayatımda gördüüm en temiz f4 idi falan. Dükkanda 1000 tane filtre vardır heralde boy boy tür tür. Gidip kurcalanması gerekir dükkanın nerde ne var görmek için ama güzel parçalar bulunur. Canon 7 ile 50mm f1.2 vardır mesela dükkanda.. -Bozdağın yanından da her seferinde geçerim ama pek ilgimi çeken biş olmadı orda. Tamirat yapılıyor sanıyorum.. -Doğa foto daha çok kuşçuların gittiği bir yerdir. Fiyatları sabittir ne fiyat verirse altına inmez. sus payı selamlaştıktan sonra fazla muabbet etmez, gidenler boş boş otuurlar dükkanda niye giderler anlamam pek bende Kuş fotocularının buluşma mekanıdır. Güzel aksesuarlar satarlar, özellikle dış etkenlere karşı korumaya yönelik. 2. el ürün bulursanız muhtemelen utgun fiyatlı olacaktır, sıfır fiyatlarında BH üzerinden fiyat verirler. Pro serisi gövdeler ve teleler için uğranmalıdır. - Cemil abinin yeni dükkanı hayyam foto açıldı doğanın yanına. tamir konusunda gözünüz kapalı bırakabilirsiniz. Hayyamın %30-50 altına fiyatlarla tamir eder ve çok iyi bir ustadır. Nadiren de 2. el ürünler gelir gider. Uzun süredir aradığım Nikon SC-29 u ordan geçen hafta 1-2 defa kullanılmış kusursuzunu 80-90 tl civarı bir paraya aldım ki sıfırı 150 usd dediler bana..
3. kat:
-Sevgi ablanın olduu Nova foto hayyamdaki en sevdiğim esnaftır. ürünlerin tamamı amerikadan gelir hepsi kutusunda jelatininde gelirler. Herhangi bir sıkıntınız olmaz ürünle ilgili. Tüm ürünlerinin 1 sene amerika garantisi vardır ve bozulursa elden ele tamirle uuraşılcağına beklenirse amerikaya gider, tamir olur geri gelir ürünler. -Onun 2 yanında euro foto vardır yanlış hatırlamıyorsam. Hayyam esnafında hollandalı diye geçer. Hollandaya gider bozuk kırık parçaları alır getirir satar. Kozmetiği rezalet ürünleri cilloplarından %10-20 altına satar sadece. Bu nedenle pek tercih etmem. Zamanında 80-200 ve 180mm almıştım ki 2si de 2 senedir vitrinde olan ürünlerdi. Aldım açtım temizledim 2sini de kullandım uzun süre. Onda da garip aksesuarlar ve ringler bulunur. Filtre adaptörü lazımsa direk oraya gidin.. - Reflex foto Uğur abi de en sevdiğim 2. esnaftır. Aslen 1. sıraya onu koyabilirim ama 1-2 defa alışverişim oldu. Kusursuz esnaflığı vardır.
Hayyamda macro murat ve reflex uğur, belki başkalarında da vardır, 2. el ürün alımlarında kimlik fotokopisi gibi hassas davranırlar. Sattıkları mallarda da dükkan kartı yerine özel hazırlanmış bir garanti kartının üzerine bilgileri yazarak garanti verirler. Geçen hafta öğrendiğime göre akrabaymış 2si zaten
Bunun dışında adını vermeyeceğim bir dükkanda da 1.5 sene önce 2 tane lensimi vitrinde gördüm. çalan çocuktan 300 tl ye aldıkları 20-35 f2.8 için 800 usd, 175 tl ye aldıkları 35-70 f2.8 için 600 dolar istiyorlarmış ki 35-70 satılmış zaten. Lensler geri geldiler falan. Uğraştırıcı bir gün oldu ki aynı gün kız arkadaşımın doum günü vardı saat 6da, ben 7 gibi hayyamdan çıktım ölesine gitmiştim halbuki..
Hayyam iyidir güzeldir .)
|