Zaman: 06 Eyl 2010, 13:26

Yeni bir başlık gönderCevap gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa)   [ 7 mesaj ]
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Konser'de fotoğraf çekme tekniği
MesajGönderilme zamanı: 22 Şub 2010, 15:29 
nikonian
Kullanıcı avatarı

Bundan yaklaşık 3 yıl önce bir gece tertemiz bir gecede farkettiğim ay mehtabını fotoğraflamak için makinemi tripoda,makimeme de 70-200 lensimi taktım ve başladım çekmeye.

Her ne kadar 70-200 bu iş için yeterli olmasada yine belli bir oranda yaklaşma sağlıyordu.

Ancak kaç tane kare çektiysem hiç biri güzel değildi.Hangi çekim modunu kullanırsam kullanayım iyi fotoğraf çıkmıyordu.

Bende baktım olacak gibi değil gidip Google amcaya sordum How to take moon pics diye.Tabii ki niye iyi fotoğraflar çekemediğimi öğrenmiş oldum.Sebebi makineyi diyafram öncelikli veya perde hızı öncelikli olarak ayarladığım için makine ortamın ışığına göre değerler veriyordu ve bu da ay fotoğrafı çekmeyi imkansızlaştırıyordu.

Halbuki makineyi 100 iso’ya veya olabilecek en düşük iso’ya alıp 1/250 veya 1/500 hızda çekmek gerekiyormuş ortamın ışığını hiç kale almadan.

Bu tecrübemden sonra anladım ki konser fotoğraflarında da ortamın değil,sadece konserde çekmek istediğim sanatçıların üzerindeki sahne ışıklarını baz alarak çekim yapmak oldu.

Konserlerde iso arttırıp makineyi diyafram öncelikli veya perde hızı öncelikli kullanmak yerine 200 ila 800 iso limit ile full manuel kullanıp sanatçıların üzerine düşen ışığa göre çekim yapmanın en doğru yöntem olduğunu anladım.

Mesela makineyi diyafram öncelikli kullandığım zaman diyaframı 1.8’e almama rağmen makinenin pozometresi 1/10 veya 1/30 göstermesine rağmen manuel olarak aynı diyaframda 1/400,1/640,1/800 gibi veya ışığın kısık ve performansın sakin gittiği zamanlarda yine manuel olarak 1/30,1/60 veya 1/100’e yine manuel olarak ayarlayarak çektim.

Bu tekniği kullanarak çektiğim bütün konser fotoğraflarımda hep en iyi sonucu elde ettim.Çünkü ne kadar konser fotoğrafı nasıl olsa,noise mutlaka olur durumundan kurtulup fotoğraflardan optimum kaliteyi elde edebilmek için düşük iso kullanmak gerekiyor.

Ha bu arada; konserde fotoğraf çekme düşünceniz var ise ve konserde en iyi fotoğrafı çekmek istiyorsanız objektifinizin kesinlikle açık diyaframlı olması gerekiyor.

Konser için 2.8 diyafram bile zorlarken eğer 3.5 veya daha yüksek diyaframlı bir objektif ile giderseniz ya mecburen flash kullanıp genel konser kuralı ilk 3 şarkıdan sonra çekmenize izin verilmiyor,ya da açık diyafram ile flash kullanmayıp konser sonuna kadar daha rahat ve kimsenin dikkatini dağıtmadan çekim yapabilirsiniz.

Başa Dön
 Profil E-posta  

Mesaj Başlığı: Re: Konser'de fotoğraf çekme tekniği
MesajGönderilme zamanı: 22 Şub 2010, 19:56 
nikonian
Kullanıcı avatarı

Konserde full manuel çok zor be Caner Abi. Işıklar devamlı değişirken enstantane ile uğraşmak baya poz kaçırtır gibi geliyor bana. Ben konser fotoğrafı çekerken diafram öncelikli moda alıp, pozlamayı point olarak seçip -1.3ev ye ayarlıyorum ve d300ün 51 af noktası sağolsun netlemeyi hep yüze yapıyorum. Sertab fotoğraflarını böyle çektim.

Eğer 2-3den fazla ışık cuesu olmayan sahne fotoğrafı çekiyorsam o zaman full manuel + kelvin ayarını da yapıyorum her sahne için. Çağdaş dans, müzikal, jazz konserleri çekimlerin de mesela full manueldim.

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 22 Şub 2010, 20:41 
nikonian
Kullanıcı avatarı

planck yazdı:
Konserde full manuel çok zor be Caner Abi. Işıklar devamlı değişirken enstantane ile uğraşmak baya poz kaçırtır gibi geliyor bana. Ben konser fotoğrafı çekerken diafram öncelikli moda alıp, pozlamayı point olarak seçip -1.3ev ye ayarlıyorum ve d300ün 51 af noktası sağolsun netlemeyi hep yüze yapıyorum. Sertab fotoğraflarını böyle çektim.

Eğer 2-3den fazla ışık cuesu olmayan sahne fotoğrafı çekiyorsam o zaman full manuel + kelvin ayarını da yapıyorum her sahne için. Çağdaş dans, müzikal, jazz konserleri çekimlerin de mesela full manueldim.

Kutlu,mutlaka poz kaçırdığın kareler oluyor konserlerde.Her anı yakalayabilmek hareketli konserlerde tabii ki zor.Ben mesela Cumartesi akşamı Nil konserinde 485 tane fotoğraf çekmişim ve bunların ancak yarısına yakını idare eder(çünkü yüz ifadeleri her karede güzel olmuyor)100 tane kadarıda gayet iyi durumda.Işıklardaki ani değişiklikler makine pozometresine göre çok anlamsız sonuçlar verdiği için manuel kullanmak daha mantıklı geliyor.Örnek olarak konserin içinde diyafram öncelikli makinenin verdiği değerler ile çekerken bir görüntü az,bir görüntü iyi,bir görüntüde aşırı derecede fazla pozlanabildiği olabiliyor.Yani diyelim ki sırf diyafram öncelikli çektik,fotoğrafların doğru pozlanabilme ihtimali daha düşük oluyor.Onun için devamlı pozlandırma ve iso değiştirerek ve çektiğim fotoğraflar içinden 5 tanesinden 3 tanesinin işe yaramayabileceğini bilerek çekiyorum zaten.Çok ümitli çektiğim kareler çamur,hiç ummadığım kareler mükemmel çıkabiliyor.Bana göre konserde çok iyi kare yakalama ihtimali 100 kareden 25'i gibi düşünerek çekiyorum.Dediğin gibi full manuel kullanmak daha zor ve vakit kaybettiriyor ama daha iyi kareler yakalanabiliyor.

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 22 Şub 2010, 21:25 
nikonian
Kullanıcı avatarı

Abi pozlamayı ayarladığın anda ışık değişebilir tam basarsın patlak fotoğraf olur falan gelemem ben öyle şeylere :D Benim dediğim 1-.3ev pozlamalı şekilde, ki bu da aslında konserden konsere değişiyor, %80lerden fazla ortalama tutturuyorum, eğer sanatçıdaki ışık kesilmemiş ise kaçırdığım kare de olmuyor. Bir dene derim.

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 22 Şub 2010, 22:24 
nikonian
Kullanıcı avatarı

Bir dahaki sefere senin dediğin gibide çekeceğim tekrar daha öncede denemiş olmama rağmen Kutlu.Çünkü dediğim gibi düşük iso ile diyafram öncelikli mod'da bu konserde elde ettiğim hızları makine ortam ışığını baz alacağından dolayı (spot ölçüm olsa bile) yakalayamayacağı için manuelle devam ederim yine.

Birde bu fotoğraflara senin yorumunu almak isterim.Özellikle sağ tarafta iso ve hız değerlerinede bakarsın picasaweb'de...
Çünkü seninde tecrübelerin önemli benim için.

http://www.tinyurl.com/nilkaraibrahimgil

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 22 Şub 2010, 23:05 
nikonian
Kullanıcı avatarı

Estafurullah abi daha ne tecrübesi :)

Benim konser, sahne fotoğrafları çekerken şöyle bir şansım oluyor; ya o ekipten oluyorum yada organizatörleri tanıyorum :D Haliyle soundcheck olursa gidip orda çekiyorum (Telvindeki gibi), veya önceden gidip mekanı görüyorum ışıkları biliyorum vs.

Benim için en önemli şey hareket kabiliyeti özellikle de prime lens kullandığım için. Senin fazla hareket alanın yokmuş sanırım Caner Abi. Sağlam olabilecek bir kaç kare ya açıdan gitmiş ya da ışıkçının salaklığından nilin üstüne ışık olmamasından. Sertap bana iki kere çok sağlam poz verdi ikisinde de ışık yoktu üstünde deli oldum mesela :D

Boydan alınan fotoğraflardan birşey yakalamak bana pek mümkün gibi gelmiyor yani olağanın ötesine geçmek zor. Bu yüzden ya tele ile mimik, duygu yakalamaya çalışıyorum ya da geniş açı kullanarak sahne ile bütünleştirmeye çalışıyorum sanatçıyı.

Senin 7. fotoğraf açı yüzünden gitmiş mesela. 18 için de ışıkçıya küfret :D Hatun devamlı dolaştığı ve fazla önde olduğu için yukarıdan ışık yetmemiştir ona sanırım ve en iyi ışık da orkestraydı büyük ihtimalle, sen de onlara çalışmışsın :D Eğer önden direk ışık gelmiyorsa tepeden gelen ışık direk yüzü gölgelendiriyor, göz altları gidiyor bu yüzden sahnedekiler müdahele edebileceğim insanlarsa geçmemeleri gereken bir çizgi çiziyorum ve zorunda olmadıkça geçmeyin abi burayı diyorum en baştan :) Müdahil olamayınca da napalım kısmet değilmiş diyorum yapacak birşey yok :)

Senin önünde insanlar varmış zor şartlar altında bıkmadan çekmişsin abi, ben hiç çekemezdim herhalde hem sıkıntıdan hem boy sorunsalımdan dolayı :)

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 22 Şub 2010, 23:16 
nikonian
Kullanıcı avatarı

Bu sene Suare'de gittiğim ilk konserdi Kutlu.Geçen sene gittiğimde sahne önünde istediğin gibi dolaşıp fotoğraf çekmene izin veriyorlardı.Bu sefer 3.şarkıdan sonra tamam bitti dediler ama ona rağmen seyircilerin arasında sıkış tepiş ve tek açıdan çekmek durumunda kaldım.Bu fotoğraflardan en beğendiğimde 77 nolu fotoğraf oldu.Zaten bassçı bana daha iyi konumda olduğu için paso ona çalıştım.Nil'den çok bassçının fotoğrafı var : )

Başa Dön
 Profil E-posta  

Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni bir başlık gönderCevap gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa)   [ 7 mesaj ]

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu foruma eklentiler gönderemezsiniz

Aranacak: