Zaman: 09 Eyl 2010, 13:49

Yeni bir başlık gönderCevap gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa)   [ 17 mesaj ]
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: UV filtre kullanımı...
MesajGönderilme zamanı: 13 Ara 2009, 10:46 
canonian
Kullanıcı avatarı

Objektifin camının korunması ve ışık kontrolü için kullanılan UV filtrelerin eksik yönleri var mıdır? Gerçekten hiç çıkarmadan objektif üzerinde durması yararlı mıdır? Yapısı dolayısıyla fotoğrafta keskinlik ve detay kaybı gibi sorunlara neden olur mu? Işığın bir miktarının girişini azaltıığı varsayımı ile exposure yüksek mi kullanılmalıdır? Markaya göre bu özellikler değişir mi? Ucuz UV filtre (30-40 TL) ile pahalı UV filtre (150-200 TL) kullanımı arasında fotoya etki gerçekten söz konusu mudur?

Aynı konular polarize ve ND filtreler içinde geçerli mi?

NaneuPro-UrbanGear U-60 (Satılık, Sıfır gibi 120 TL)

Başa Dön
 Profil E-posta  

Mesaj Başlığı: Re: UV filtre kullanımı...
MesajGönderilme zamanı: 13 Ara 2009, 13:03 
nikonian
Kullanıcı avatarı

Enstantaneyi yükseltmek gibi bir durum söz konusu değil zira pozometre zaten ona göre değer veriyordur. Kenko ve türleri gibi dandik filtreler keskinlik ve detay kaybı yaratıyor, bizzat denedim gördüm. O kadar para verip kaliteli lens alıp önüne filtre takmak aklıma yatmıyor benim, bu yüzden lensi aldığımda üstünde filtre olsa bile çekim yaparken çıkartıp çekiyorum. Kaliteli bir UV filtrem olsa onu da önce dener sonra takıp takmayacağıma karar verirdim.

Kenko polarize filtrem de vardı, detay kaybı uvden daha fazlaydı ama etkisini photoshopta veremediğim için kullanıyordum :)

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 13 Ara 2009, 13:38 
nikonian
Kullanıcı avatarı

Amateur yazdı:
Objektifin camının korunması ve ışık kontrolü için kullanılan UV filtrelerin eksik yönleri var mıdır? Gerçekten hiç çıkarmadan objektif üzerinde durması yararlı mıdır? Yapısı dolayısıyla fotoğrafta keskinlik ve detay kaybı gibi sorunlara neden olur mu? Işığın bir miktarının girişini azaltıığı varsayımı ile exposure yüksek mi kullanılmalıdır? Markaya göre bu özellikler değişir mi? Ucuz UV filtre (30-40 TL) ile pahalı UV filtre (150-200 TL) kullanımı arasında fotoya etki gerçekten söz konusu mudur?

Aynı konular polarize ve ND filtreler içinde geçerli mi?

Lensin önüne konulan her türlü optik eleman, ne kadar kaliteli olursa olsun hem ışık, hem de keskinlik kaybına neden olur. Bekleneceği üzere, kaliteli filtrelerde bu kayıplar daha az hissedilir. Kutlu'nun da dediği gibi, pozometre makinenin içinde olduğundan, makinenin verdiği pozlama değerine herhangi bir telafi uygulama gerekmez. Filtrenin ne kadar kayba neden olduğu ise, aynı görüntüden filtreli ve filtresiz pozlama alınarak rahatlıkla görülebilir. UV filtrelerin fayda/zarar oranları göz önünde bulundurularak kullanılmalıdır.

Polarize filtreler 2 ila 3 stop ışık kaybına neden olurlar. ND filtreler ise zaten makineye giren ışığı azaltmak için kullanılırlar. Amaca yönelik kullanılması gereken filtrelerdir.

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 13 Ara 2009, 14:26 
canonian
Kullanıcı avatarı

Çok teşekkür ederim, bilgilendirmeler için. Sağolun.

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 14 Ara 2009, 12:22 
canonian
Kullanıcı avatarı

Amateur yazdı:

Dandik UV filtrelerde netlik disindaki alanlarda ozellikle yuksek bokeh bolumlerde paralel cizgiler seklinde igrenc bir dalgalanma olusturarak arka planin icine ...lar.

MP-E 65mm f/2.8 1x-5x Macro
EF 100mm f/2,8 L IS USM Macro
Sigma 180mm f/3.5 EX HSM DG Macro
Sigma 50mm f/1.4 EX HSM DG
Tamron 17-50mm F/2.8 SP
Kenko 2x Pro300 DGX

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 14 Ara 2009, 14:22 
canonian
Kullanıcı avatarı

rapier yazdı:
Amateur yazdı:

Dandik UV filtrelerde netlik disindaki alanlarda ozellikle yuksek bokeh bolumlerde paralel cizgiler seklinde igrenc bir dalgalanma olusturarak arka planin icine ...lar.

:) :D İyiki fazla para verip kendimi kaptırmamışım. Bir phottix UV aldım, çok gerekli olursa kullanırım, artık

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 15 Ara 2009, 00:23 
nikonian
Kullanıcı avatarı

UV filtre alacaksan B&W'nun KR1.5 nolu filtresini alacaksın İrfan.Hafif sarımtırak rengi renk tonu ile pozlandırmaya etki etmiyor ama UV'nin fazla olduğu mekanlarda UV'nin mavimsi etkisini düşürerek daha doğal tonlar elde etmeni sağlıyor.
Birde filtrenin en büyük amacı objektifin kirlenmesini,dolayısı ile kirlendiği zaman objektifin camını temizleme zorunluluğundan kurtarıyor.
Ben şimdiye kadar hiç bir objektifimin camını temizlemedim.Ama filtreyi istersem herhangi bir kumaşlada temizleyebilirim.
En kötü ihtimal bir filtre ziyan olur.
Benim bütün objektiflerimde iyi veya kötü farklı markalarda filtreler mevcut.
Eğer objektifin kirlenme riski olan bir ortamda çekim yapıyorsam filtreler takılı duruyor.Temiz ortamlarda kesinlikle çıkartıyorum.Salonlarda ise objektif kapağı ile birlikte çıkartıyorum ve işim bittikten sonra tekrar objektif kapağı niyetine kapak ile birlikte tekrar takıyorum.
En azından makineyi kullanmadığım zaman objektifin camının tozlanmasını engellemiş oluyorum.

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 15 Ara 2009, 13:29 
canonian
Kullanıcı avatarı

CanerTamuroglu yazdı:
UV filtre alacaksan B&W'nun KR1.5 nolu filtresini alacaksın İrfan.Hafif sarımtırak rengi renk tonu ile pozlandırmaya etki etmiyor ama UV'nin fazla olduğu mekanlarda UV'nin mavimsi etkisini düşürerek daha doğal tonlar elde etmeni sağlıyor.
Birde filtrenin en büyük amacı objektifin kirlenmesini,dolayısı ile kirlendiği zaman objektifin camını temizleme zorunluluğundan kurtarıyor.
Ben şimdiye kadar hiç bir objektifimin camını temizlemedim.Ama filtreyi istersem herhangi bir kumaşlada temizleyebilirim.
En kötü ihtimal bir filtre ziyan olur.
Benim bütün objektiflerimde iyi veya kötü farklı markalarda filtreler mevcut.
Eğer objektifin kirlenme riski olan bir ortamda çekim yapıyorsam filtreler takılı duruyor.Temiz ortamlarda kesinlikle çıkartıyorum.Salonlarda ise objektif kapağı ile birlikte çıkartıyorum ve işim bittikten sonra tekrar objektif kapağı niyetine kapak ile birlikte tekrar takıyorum.
En azından makineyi kullanmadığım zaman objektifin camının tozlanmasını engellemiş oluyorum.

Çok teşekkürler...

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009, 00:36 
nikonian
Kullanıcı avatarı

Benim de bi sorum olacak.
BW'nin 67 mm circular polarize filtresini aldım ama ne kadar çevirsem de polarizasyon etkisinin ne tarafta olduğunu vizörden göremedim. Deneme yanılma yapmaya da vaktim olmadı. Hama Circular polarize kullanırken gökyüzündeki ton değişimini vizörden rakatlıkla görebiliyordum hatta görmesem de çubuk sağ tarafta 90 derece ilen polarize etki yukarıda oluyordu, istediğim gibi gökyüzünü daha koyu yapıyordu.
Sorum şu ki BW deki standart nasıldır? Çerçevedeki yazıya göre polarize etki ne tarafa düşüyor?
Soru biraz saçma mı oldu ne?

Nikon Nikkor AF 50mm f/1.8D -- Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009, 10:06 
nikonian
Kullanıcı avatarı

Abi sen vizörden görmezsen, sensör nasıl görücek ki :roll:

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009, 18:10 
nikonian
Kullanıcı avatarı

planck yazdı:
Abi sen vizörden görmezsen, sensör nasıl görücek ki :roll:

Dostum gündüz bakma fırsatım olmadı. 3 de işten çıkıyorum eve gelene kadar hava kararıyor evin içindeki ışıkta da fark edilmiyor. Fark ediliyorsa da ben göremedim. Belki de BW'nin polarize etkisi Hama'dan daha düşüktür, o yüzden göremiyorumdur. Daha alışamadım makineye.

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 17 Ara 2009, 09:40 
nikonian
Kullanıcı avatarı

cihanin yazdı:
Benim de bi sorum olacak.
BW'nin 67 mm circular polarize filtresini aldım ama ne kadar çevirsem de polarizasyon etkisinin ne tarafta olduğunu vizörden göremedim. Deneme yanılma yapmaya da vaktim olmadı. Hama Circular polarize kullanırken gökyüzündeki ton değişimini vizörden rakatlıkla görebiliyordum hatta görmesem de çubuk sağ tarafta 90 derece ilen polarize etki yukarıda oluyordu, istediğim gibi gökyüzünü daha koyu yapıyordu.
Sorum şu ki BW deki standart nasıldır? Çerçevedeki yazıya göre polarize etki ne tarafa düşüyor?
Soru biraz saçma mı oldu ne?

Hama veya B&W ile alakası olması imkansız Cihan.Polarize sadece 90 derecelik açıda etkili olduğu için gökyüzünün tamamına etki etmesi gibi bir imkanı yok.
Sanırım o polarize etkisinin olamadığı 270 derecelik açıya denk gelmişsin.

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 17 Ara 2009, 14:46 
nikonian
Kullanıcı avatarı

Polarize etkisini görmek için gökyüzünü doygunlaştırma etkisini görmekten ziyade, yansıtan saydam yüzeylerin arkasını görmeyi deneyebilirsin (örneğin dış tarafı daha karanlık, içerisi daha aydınlık bir cama açılı gelen ışığa rağmen camın arkasını çekmeye çalış).

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 20 Ara 2009, 13:06 
nikonian
Kullanıcı avatarı

Cihan ULUSOY yazdı:
Polarize etkisini görmek için gökyüzünü doygunlaştırma etkisini görmekten ziyade, yansıtan saydam yüzeylerin arkasını görmeyi deneyebilirsin (örneğin dış tarafı daha karanlık, içerisi daha aydınlık bir cama açılı gelen ışığa rağmen camın arkasını çekmeye çalış).

Haftasonu gün ışığında bakınca rahatlıkla gördüm polarize etkiyi, made in germany yazan kısım. Buralarda elektirik biraz düşük lambalar loş yanıyor o yüzden akşamları göremedim sanırım.

Herkese teşekkürler.

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 21 Ara 2009, 11:16 
canonian
Kullanıcı avatarı

cihanin yazdı:
Cihan ULUSOY yazdı:

Haftasonu gün ışığında bakınca rahatlıkla gördüm polarize etkiyi, made in germany yazan kısım. Buralarda elektirik biraz düşük lambalar loş yanıyor o yüzden akşamları göremedim sanırım.

Herkese teşekkürler.

Polarize etkisini görmen için ortamda polarize ışık olması lazım, bunu evde lamba ışığında bulamazsın. Ampulun gücüyle ilgisi yok. Bunu en rahat güneşli günde dışarıda deneyebilirsin, onu da yapmışsın zaten.

Yalnız filtrenin üzerindeki işarete falan hiç takma kafanı, istediğin etkiyi elde edene kadar sağa sola çevir. Örneğin gökyüzü koyu çıksın istiyorsan bir pozisyonda, araba camının ya da suyun ardını görmek istersen başka pozisyonda sağlarsın.

Polarize filtrede dikkat etmek gereken bir şey var, o da çok geniş açıda gökyüzünü dalga dalga (ya da lekeler halinde) koyulaştırması. Çekerken fazla belli olmuyor ama fotoğrafta rahatsız ediyor. Bendeki filtre dandik, bu etki çok fazla, 17mm'de dikkatli kullanıyorum. Ama gökyüzünü çok daha homojen olarak etkileyen filtreler de gördüm. Alırken ona bakmak lazımmış, atladık..

Metz 34 BCT 2

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 29 Ara 2009, 21:57 
canonian
Kullanıcı avatarı

Bir ek bilgide benden en kolay bulabileceğiniz polarize ışık kaynağı. LCD ekranlardır. Monokrom dan tutunda dev ekran renkli televizyona kadar bütün LCD ler polarize sistemiyle çalışır. Takıp polarize filtreyi ekranda deneyebilirsiniz. Hatta takmanıza gerek yok ekranın önüne tutun cevirin. Ya da kolunuzda dijital kol saati varsa onda deneyin.

MP-E 65mm f/2.8 1x-5x Macro
EF 100mm f/2,8 L IS USM Macro
Sigma 180mm f/3.5 EX HSM DG Macro
Sigma 50mm f/1.4 EX HSM DG
Tamron 17-50mm F/2.8 SP
Kenko 2x Pro300 DGX

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 30 Ara 2009, 22:31 
nikonian
Kullanıcı avatarı

rapier yazdı:
Bir ek bilgide benden en kolay bulabileceğiniz polarize ışık kaynağı. LCD ekranlardır. Monokrom dan tutunda dev ekran renkli televizyona kadar bütün LCD ler polarize sistemiyle çalışır. Takıp polarize filtreyi ekranda deneyebilirsiniz. Hatta takmanıza gerek yok ekranın önüne tutun cevirin. Ya da kolunuzda dijital kol saati varsa onda deneyin.

Evet LCD ile rahatlıkla görülebiliyor,
yardım eden herkese teşekkürler, yeni makineme alıştım sayılır bir ara ilk çekimleri paylaşırım.

Başa Dön
 Profil E-posta  

Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni bir başlık gönderCevap gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa)   [ 17 mesaj ]

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu foruma eklentiler gönderemezsiniz