Zaman: 06 Eyl 2010, 13:21

Yeni bir başlık gönderCevap gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa)   [ 9 mesaj ]
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Kadraj Ayarlamak..
MesajGönderilme zamanı: 30 Mar 2009, 15:25 
canonian
Kullanıcı avatarı

Merhabalar Sayin FightClup :)

Bu siteyi gercekten sessizce takip edip, diger siteler ile ugrasmiyorum artik.. Cunku saygi duydugum kisilerin cogu burda sagolsun.. :roll:

Direk sorunuma geliyim,

Ben cok az fotograf ceken biriyimdir normalde.. Dun Allahin izniyle aldigim arabanin bir fotografini cekiyim dedimki Makinayi bayadir elime almadigimdan unutmusluklarimda oldu.. En onemli sorunum benim o anda yasadigim KADRAJ ve FLASH kullanimiydi.

Tripod demeye 10 sahit lazim olan tripod'a makinayi kurdum. Cektim fotograflar, A mod 5.6'da geceye dogru uzun pozlama ile cektim. Makinam 40D + 17-50 2.8

Ilk sorunum guzel kadrajlar yapamamam.. Yani disari ciktigimda cekicek birsey bulamiyorum.. Nasil bakmam lazim nasil gelistirebilirim.

Birde flash'li cektigimde cok ayarsiz isik patlamalari falan yasadim (built in flash). Bunun daha cok nasil kullanmaliyim biliyorum pek birsey yapamam o flash ile ama biraz bilgi nasil nasil kullanmam gerektigi hakkinda..

Simdiden cevaplarinizi bekliyorum,

Saygilar.. :shock:

Başa Dön
 Profil E-posta  

Mesaj Başlığı: Re: Kadraj Ayarlamak..
MesajGönderilme zamanı: 30 Mar 2009, 18:52 
nikonian
Kullanıcı avatarı

Merhaba Aytaç,

Araban hayırlı olsun, güle güle kullan.

Kadrajı geliştirmenin iki yolu var; ilki ve en önemlisi bol bol fotoğraf çekmek. Senin de söylediğin gibi, çektiklerini beğenmedikçe kadrajın gelişecektir. İkinci yol ise bol bol fotoğraf izlemek. Özellikle de iyi fotoğrafların kümelendiği siteleri sürekli takip etmek.

Kompozisyon yakalama konusuna gelince, bu konuda bildik kurallar vardır. Onları hızlıca bir gözden geçirdikten sonra geriye kalan, fotoğrafın ileteceği mesaj, anlatacağı öykü, belgeleyeceği durum ve/ya da ait olduğu konseptin üstünde biraz düşünmen. Bunlar daha da çeşitlendirilebilir.

Örneğin, konsept yeni arabansa, yeni araba edinmiş olmaktan dolayı kendi mutluluğunu belgelemen, ya da arabanın farklı fonlarda ve günün değişik saatlerindeki görüntüleri vs olabilir.

Flaş konusundaki sıkıntına gelince, muhtemelen kadrajına da sığdırabilmek için arabayı köşesinden çekmişsindir ve makinenin gövde flaşı ölçümünü merkezden yapmıştır. Flaşın etkime gücü sadece diyafram, flaşın gücü (çakma süresi) ve flaş-konu mesafesiyle belirlendiğinden, flaşa merkezden daha yakın olan köşe fazla ışık almış ve patlamış, kadrajın merkezindeki bölge doğru pozlanmış, flaşa daha uzak olan arka kısım ise eksik pozlanmış olacaktır.

Eğer birden fazla flaşla çalışmıyorsan, flaşla fotoğraf çekme becerilerini geliştirinceye değin çektiğin konuyla flaşının arasındaki mesafelerin kadrajın içinde değişmemesine özen göstermen gerekir.

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 30 Mar 2009, 20:56 
canonian
Kullanıcı avatarı

Kadraj ayarlamak konusu daha çok çekeceğin fotoğrafın kişiliği ile ilgili bir konu...

bence bu şekilde şekllendirip konuşsak daha güzel sonuçlara varırız...

sonuçta portre ile geniş açı manzara arasında bolca fark var...

Başa Dön
 Çevrimiçi Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 30 Mar 2009, 22:46 
canonian
Kullanıcı avatarı

Ilk once cevaplariniz icin cok tessekkur ederim, FLash'a pek yapicak birsey yok anlasilan.. zaten cok onemlide degildi flash olayi araya yazmistim sadece :)

Komposizyon kurallarinida biliyorum fakat nedense ben begenmiyorum cektigim fotograflari..

Soyle yabanci sitelerden varsa guzel bir site eger surekli takip edebilirim.. Birde foruma acaba bir Konu acilsa, herkez cektigi fotografi kendi ismince yayinlasa cok guzel olur diye dusunuyorum..

Birde tek sorun kaldi, 40D'de Spot olcum arabanin kaputundan aliyorum olcumu, Yildiz'a basiyorum Shutter'i sabitliyorum. Kadrajimi alip Denklansore yarim tekrar basiyorum netlemesi icin fakat o zaman hemen Shutter'i yeniden oldum aliyor.. Bunda sIkInti yasadim.. Bunu nasil engelliyecegim bunu ogrenmek istiyorum birde mumkunse :)

Yanitlariniz icin ayrica tessekkurler..

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 31 Mar 2009, 09:04 
canonian
Kullanıcı avatarı

Merhabalar,

Çok iyi bildiğimden değil ama zaten ustalar yanlışım varsa düzeltirler. Yıldız'a basıp ölçümü sabitledikten sonra bir süre vizör'de yıldız'ın yandığını görüyorsunuz. Dektanşör'e yarım veya tam bassanız da ölçüm değişmiyor. Zaten sabitlemenin mantığı da bu olması gerekli.

Selamlar
Cem

Canon EF 70-200mm f/4 USM L IS
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
Tamron AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical [IF]

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 31 Mar 2009, 15:56 
nikonian
Kullanıcı avatarı

40D de elini *' e basılı tutman gerekiyor Aytaç.

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 31 Mar 2009, 22:11 
canonian
Kullanıcı avatarı

tamam cok tessekkurler, aklima geldide denememistim :)

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 12 Nis 2009, 19:54 
canonian
Kullanıcı avatarı

Açıkçası "iyi kadraj", "kötü kadraj" olayı fotoğraftan fotoğrafa değişen bir durum... Bence daha çok yaratıcılıkla ilgili.

Aytac senin dediğin olay daha çok bence bakış açısıyla ilgili bir şeyyni belki sorun kadraj değildir yani çekim açın perspektifin olabilir, bu daha önemli kanımca...

Bi arkadaşımın sloganı "Bu Açıdan" :LL

Başa Dön
 Profil E-posta  

MesajGönderilme zamanı: 31 May 2009, 18:37 
nikonian
Kullanıcı avatarı

Araba fotoğraflamayı çok severim özellikle de klasik bi arabaysa iyi bir kare almadan bırakmam.
En sevdiğim açıysa geniş açıyla ön tampona yapışmaktır.

Eklentiler:
Dosya yorumu: 1963 Chevrolet İmpala Convertible
DSC_1440 copy2.jpg
DSC_1440 copy2.jpg [ 227.47 KiB | 9 kere görüntülendi ]
Dosya yorumu: 1951 Plymouth Cambridge Convertible
1951 Plymouth Cambridge Convertible-son2.jpg
1951 Plymouth Cambridge Convertible-son2.jpg [ 233.24 KiB | 9 kere görüntülendi ]
Dosya yorumu: 1957 Chevrolet BelAir Convertible
son.jpg
son.jpg [ 233.57 KiB | 8 kere görüntülendi ]

Nikon Nikkor AF 50mm f/1.8D -- Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II
Başa Dön
 Profil E-posta  

Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni bir başlık gönderCevap gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa)   [ 9 mesaj ]

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz